What about de nieuwe ‘Nutri-Score’?

Meer lucht graag!

Aromatherapie

Aromatherapie is de kunst van het inzetten van geuren om het natuurlijke helingsysteem van het lichaam aan te zetten. Het is gebaseerd op de kruidengeneeskunde, waarbij er oliën gemaakt worden van kruiden, bloemen en andere planten en bomen.

Bloemen, planten en kruiden hebben specifieke eigenschappen. Zo is bekend dat lavendel rustgevend is en dat gember goed is voor de weerstand. Bij aromatherapie worden de geuren die loskomen aan een bloem of plant onttrokken, waardoor de eigenschappen van die plant bewaard blijven. Zo kan aromatherapie ondersteunen in het gezond houden van je luchtwegen.

Het verdampen van 100% natuurlijke essentiële olie is de meest efficiënte toepassing voor aromatherapie om vrijer te ademen. In eerste instantie verwijdert dit de onaangename geuren in huis en neutraliseert het de ‘geur’ van de leefomgeving. Het verdampen zorgt er ook voor dat de lucht gezuiverd wordt van schimmelsporen en bacteriën. Dit is natuurlijk afhankelijk van de eigenschappen van een olie. Verder worden deze dampen op een natuurlijke manier opgenomen door het normale proces van in- en uitademen.

Luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit van onze leef- en werkomgeving is vaak slechter dan we beseffen. De lucht binnen bevat steeds minder zuurstof en wordt dus steeds toxischer. Dit komt o.a. door te weinig ventileren, extreme isolatie, te veel of te weinig vocht, huisdieren, microben en chemische stoffen.

Voldoende ventilatie en regelmatig buitenlucht naar binnen laten stromen is dus een pré. Daarnaast zorgt het verdampen van essentiële oliën, als aanvulling hierop, voor een positief effect op de gezondheid van de lucht om je heen. 

Welke olie?
Voor het zuiveren van de lucht (desinfecterend en antiseptisch):
Pinaceae (grove den, arve den, zilverspar, lariks en spar).
Rutacaea (citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel en mandarijn)

Let op: het is belangrijk om 100% zuivere essentiële olie in te zetten om de therapeutische voordelen eruit te halen. Een olie die vermengd is met een neutrale olie, zoals bijvoorbeeld amandel- of kokosolie, heeft geen therapeutische voordelen.

Hoe te gebruiken?
De olie moet verdampt worden en niet verbrand worden, dus een paar druppels olie in een waterbakje met een kaars eronder werkt niet. Dat geeft hooguit een lekkere geur. Door de olie te verdampen samen met het water worden de dampdeeltjes op de juiste manier verdeeld in de ruimte, waardoor het opgenomen kan worden in je luchtwegen.

Bewezen resultaten
Aromatherapie wordt steeds meer onderzocht en deze onderzoeken tonen steeds vaker aan  wat de positieve effecten zijn van essentiële oliën. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat ze helpen om gezond en productief te blijven. Essentiele oliën dragen bij aan de prikkels die nodig zijn om ons immuunsysteem te activeren.

Bron:
– Substances &Environmental Engineering
– Frankincense and myth essential oils and burn incense fume against micro-inhabitants of scala ambinets. Ljaljevic Grbic, M. et al (2018) – Journal of Ethnopharmacology
– Aromecum, Aromatherapie van Absint tot Zonnebloem. Rijpkema, H. (2021). Stichting aromatherapie & natuurlijke gezondheidszorg Ontwikkeling

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *