4 kruiden en wat ze voor je kunnen doen

4 x kruiden

Natuurlijk jouw lijf ondersteunen

Wat doen kruiden?

Kruiden kunnen gebruikt worden als smaakmaker in gerechten, maar worden ook veel gebruikt als medicijn.

Kruiden beinvloeden de werking van onze organen en ondersteunen meerdere lichaamsfuncties. Zo kunnen ze vochtafdrijvend werken, ontgiftend, slijmoplossend of antiviraal. Daarnaast kunnen ze je ook emotioneel ondersteunen. Zo kan komijn je meer zelfvertrouwen geven.  Sommige kruiden kunnen zelfs eetlustremmend werken. Voor zoiets klein heeft het wonderbaarlijke effecten! In dit artikel lees je wat 5 verschillende kruiden voor je kunnen doen.

1. Kaneel

Kaneel is heerlijk door de yoghurt of over een stuk fruit! Maar wat doet het nou eigenlijk? Het kan heftige bloedsuikerspiegelingen tegengaan, wat vooral heel belangrijk is bij mensen die diabetes hebben. Daarnaast stimuleert het de koolhydraat- en vetmetabolisme, wat betekent dat je sneller koolhydraten en vet kan omzetten naar voedingsstoffen voor je lichaamscellen. Het is ook een goed kruid ter ondersteuning van de goede darmbacterien. Mensen die verkouden zijn of luchtweginfecties hebben, kunnen kaneel in thee stoppen samen met gember, dit komt omdat kaneel een ontstekingsremmend kruid is. En als laatste ondersteunt het bij menstruatieklachten, dus mocht je veel last hebben van pijn tijdens ongesteldheid, dan kan kaneel daarin helpen. 

Ik stop kaneelstokjes in mijn thee. Heerlijk. 

2. Brandnetel

Brandnetelsoep leerde ik kennen door de kinderserie Pluk van de petteflet, daarvoor was ik vooral bang om tegen brandnetel aan te lopen, want het jeukt als een gek.

Brandnetel helpt je lichaam ontgiftend en werkt ook nog eens bloedzuivered. Net als kaneel, kan brandetel menstruatiepijn verlichten. Het reinigt je urinewegen en kan nierstenen voorkomen. 

Mensen die last hebben van hooikoorts of astma,  probeer eens wat vaker brandnetel toe te voegen aan je dieet. Dit kan je namelijk goed ondersteunen. 

Brandnetel is rijk aan carotenen, vit C en D, silicium, kalium, ijzer, nitraat. Het heeft fytonutriënt Quercetine en kamferolie met antioxidantenwerking.

Hier een lekker brandnetelsoep recept

3. Gember

In Nederland dronk ik eigenlijk alleen gember in mijn thee en vond het heerlijk, maar heb het nooit gebruikt om mee te koken. In China zijn er ontzettend veel recepten die gember bevatten. Gember is onmisbaar in China en word daar al eeuwen gebruikt in geneeskunde. 

De voordelen van gember:

  1. Helpt tegen maag en darmproblemen
  2. Helpt tegen spijsverteringsproblemen
  3. Vermindert spierpijn
  4. Vermindert inflammaties en menstruatiepijn
  5. Verlaagt het ‘slechte’ LDL cholesterol
  6. Helpt bij migraine

Een lekker recept met gember is bijvoorbeeld aubergine met boontjes wokken in 1el olijfolie, 1 teentje knoflook, 1el sojasaus en gember.

*Bron:  Wetenschappelijke onderzoek- Ginger From Ancient Times to the New Outlook

4. Venkel

Venkel, als ik het in de supermarkt zag liggen als kind, moest ik er altijd om lachen omdat het leek op een poppetje met een hanenkam (vond ik). We aten het nooit, dus had geen idee hoe het smaakte. Ik kom uit Dedemsvaart en “wa’ ‘n boer nie kent, vret ie niet” was bij ons wel van toepassing. De eerste keer dat ik at, had ik ook geen idee wat te verwachten, maar ik vond het best lekker! Het deed me denken aan anijs en dat vond ik op brood altijd heerlijk (anijshagelslag wel te verstaan 😂)

Je kunt het dus eten als kruid, dan eet je vooral de ‘hanenkam’ of je eet het als een groenten. 

Venkelkruid heft krampen op, werkt vochtafdrijvend, verbetert spijsvertering door tijdens koken toe te voegen aan groenten die gasvorming geven (denk bijvoorbeeld aan bruine bonen).

Venkelzaden reinigen darmen, deze kun je toevoegen aan vele recepten! 

Venkelthee is niet de beste thee om te nemen als je vocht wilt vasthouden, omdat het dus zo’n goede vochtafdrijver is. 

TIP

Waar koop je al die kruiden nou? Ikzelf ben mega fan van Pit&Pit: https://nl.pit-pit.com/ 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ooh wat interessant! Ik ga onthouden dat kaneel goed is tegen menstruatieklachten, daar heb ik zelf vaak behoorlijk last van. Mijn moeder maakt overigens wel eens venkelsoep, dat is dus best wel lekker 😀