Te veel prikkels

te veel prikkels

Être une femme

Onze moderne maatschappij vraagt veel van ons. Als vrouw zijnde in het bijzonder willen we graag bewijzen dat we het allemaal aan kunnen: een baan, moeder zijn, een fijne relatie, gezelligheid met vriendinnen, het huis tip/top, up-to-date zijn met toffe series, etc.
Vooral omdat onze voormoeders gevochten hebben voor gelijkheid, zit het in ons ingeprent dat we, nu we dat hebben, dat ook allemaal moeten.

Dit alles zorgt ervoor dat we continu onderhevig zijn aan prikkels. Het verwerken van die prikkels vraagt energie – en die hebben we niet, omdat we zo druk zijn

Overprikkeling betekent simpelweg dat informatie niet goed door de hersenen verwerkt kan worden. Onze hersenen hebben tijd nodig om deze informatie te verwerken. Het is net een bibliotheek waar er veel boeken in een keer teruggebracht worden. Die kunnen ook niet in een keer teruggezet worden – dat proces heeft tijd nodig. Dat geldt ook voor onze hersenen wanneer die de juiste info naar het juiste vakje moeten brengen.
Als je te vaak, te veel geprikkeld wordt, kan er een disbalans in de energie plaatsvinden.
Je snapt het al, het is een vicieuze cirkel.

Omdat het vaak niet lukt om meer te rusten, zoeken we naar andere manieren om onze energie aan te vullen. We zoeken dit vaak in voeding. We vullen het energietekort aan door extra voeding tot ons te nemen. Als dit soms gebeurt, is dat niet erg. Het probleem is dat we dit te vaak doen, waardoor we in disbalans komen. Deze disbalans zorgt voor een groter gebrek aan energie, waardoor we wederom meer gaan eten.

Je snapt het, dit voedt bovengenoemde vicieuze cirkel.

Wat dan?
Probeer bewust te worden van wat je veel energie kost en in verhouding weinig energie teruggeeft. Wellicht is dit een teken dat je te veel prikkels binnenkrijgt en daardoor het een en ander niet kunt verwerken.
Wees je bewust van wat je vervolgens doet om je energie aan te vullen. Draagt het bij aan je gezondheid: blijven doen. Is dit niet het geval? Vraag je dan af hoe je dit anders zou kunnen doen.

Misschien biedt meditatie een oplossing, even liggen of een dutje van 20 minuutjes doen? Of misschien een uur eerder opstaan om in alle rust je dag te beginnen en al 1-0 voor te lopen voordat de ‘gewone’ dag echt gaat beginnen. Dat houdt wellicht in dat je een uur eerder naar bed zal moeten en dus weer een uur minder een serie kan kijken of een uur minder bij kan kletsen met een vriendin.

Het positieve hieraan is dat je in de loop van de tijd je energiebalans zult herstellen en je fijner zult voelen.

Bron:
Eigen denkvermogen
Hersenpan
Hersenstichting.nl

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *